Πώς μπορώ να ενισχύσω τον εγγραμματισμό στο παιδί μου;

Ο εγγραμματισμός αποτελεί την ικανότητα κατανόησης και αποτελεσματικού χειρισμού του γραπτού και προφορικού λόγου καθώς και σε επόμενο στάδιο, την χρήση των αποκτημένων γνώσεων για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων ή καταστάσεων.

Χμμ ωραίος ο ορισμός αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αποκτήσει την ικανότητα  να χειρίζεται τον γραπτό και προφορικό λόγο ακόμα καλύτερα; Και γιατί να ενισχύσω τον εγγραμματισμό; Πολλά ερωτήματα γεννούνται από τους γονείς των παιδιών μας και έτσι υπήρξε η αφορμή για να δοθούν κάποια tips από την έμπειρη ομάδα του ΚΔΑΠ ΑΓΩΓΗ!

Ελάτε να δούμε ένα ένα τα βήματα που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους:

1)Διαβάστε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο μαζί με τα παιδιά

Το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο το οποίο βοηθά με ποικίλους τρόπους και σε διάφορες καταστάσεις. Ένα όμορφο βιβλίο, που συνοδεύεται από την αγκαλιά του γονέα-φροντιστή, είναι ένας καλός τρόπος για να έρθει το παιδί σε επαφή τόσο με τον γραπτό όσο και με τον προφορικό λόγο ταυτόχρονα, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες βλέπουμε και προσπάθειες αναγνώρισης γραμμάτων από τα ίδια τα παιδιά ή και προσπάθεια ανάγνωσης, έστω και φανταστικά.

 

2) Ξεφυλλίστε και διαβάστε ενημερωτικά φυλλάδια που έρχονται στην πόρτα σας από εταιρίες, super market, καταστήματα κλπ.

Τα συγκεκριμένα φυλλάδια αποτελούν ένα εύκολο στην ανάγνωση αλλά και προσβάσιμο μέσο το οποίο όλοι μπορούν να βρουν, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι συνδυάζει μικρές λέξεις μαζί με φωτογραφίες των προϊόντων αλλά και αριθμούς στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι, ενώ διαβάζουμε τις τιμές και τις εικόνες των προϊόντων, εξασκούμε την αντίληψή μας και ενισχύουμε τον εγγραμματισμό μας.

3) Γράφω μια λίστα για το super market


Δώστε στο παιδί σας ένα χαρτί και ένα μολύβι και πείτε του να σημειώσει τι χρειάζεται από το super market.  Έτσι, σε συνδυασμό με την παραπάνω μέθοδο, μπορεί να γράψει όπως μπορεί την λίστα του, ακόμη και με σύμβολα, και έτσι να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην καθημερινότητα του σπιτιού. Ενισχύετε έτσι την αυτοπεποίθηση του παιδιού , νιώθει ακόμα πιο δημιουργικό, ενώ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον γραπτό λόγο και να αποτυπώσει αυτά που σκέπτεται και συζητά με κάποιον ενήλικα. Ακόμη και τα πιο απλά σύμβολα, ακόμη και οι γραμμές που μπορεί να αποτυπώσει το παιδί πάνω στο χαρτί, αποτελούν σημαντικό βήμα για την γνωστική του ανάπτυξη και ενισχύει τον εγγραμματισμό, αφού πρόκειται για μια προσπάθεια χρήσης του γραπτού λόγου.

4) Προτείνετε στο παιδί σας να σας διαβάσει εκείνο ένα βιβλίο όπως μπορεί.

Με αυτό τον τρόπο θα έρθει σε επαφή με το βιβλίο, με τον γραπτό λόγο που θα βλέπει μαζί με τις εικόνες ,ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και τον προφορικό λόγο για να ανταποκριθεί στην πρότασή σας. Έτσι,  το παιδί μπαίνει στη θέση του ενήλικα, και προσπαθεί να τον μιμηθεί. Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό είναι να παροτρύνετε το παιδί σας να δείχνει με το δάχτυλό του την λέξη την οποία διαβάζει ώστε να γίνει πιο εστιασμένος η χρήση και ο έλεγχος του γραπτού λόγου, ειδικά σε ηλικίες των 4- 6 ετών.

 

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το άρθρο μας.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΔΑΠ ΑΓΩΓΗ